Het Baby-ABC

Child'Space groeplessen

Het Baby-ABC gaat over de basiselementen van de lessen ‘Baby’s BREIN in beweging’. Die hebben toevallig die letters, maar het gaat ook over de eerste taal die je met je kind spreekt in de tijd, waarin je kind nog niet met taal kan vertellen wat het nodig heeft, dus het Baby-ABC.

baby in diepe rust vlak na de geboorteChild'Space Utrecht faviconAanraken

De A is van Aanraken en het geven van een dagelijkse portie sensorische informatie. Dit is het bewust contact maken met de huidcellen waar alle gevoelszenuwen liggen. Elke baby is zeer gevoelig in deze sensoren en met name in de tastsensoren. De huid komt embryonaal uit hetzelfde deel als waar je hersenen uit ontstaan. Het is een groot en actief communicatiegebied naar de hersenen toe, wat daarmee ook helpt de hersencellen in hun functies en onderlinge verbindingen te ontwikkelen. Dit systeem wordt al geactiveerd door de prikkels van kleding en door het contact met de onderlaag waar hij op ligt.
Om echt een beeld van zichzelf te maken is het belangrijk om ook de dieper gelegen sensoren te stimuleren. Dat zijn de sensoren in spieren en banden, vooral rond de gewrichten en botten. Het eerste fundament van ‘Baby’s BREIN in beweging’ zijn dan ook diepe druk en kloppen uit de massage technieken op een heel speciale manier.

Child'Space Utrecht faviconBewegen

De B is van Bewegen en Bewegingen maken met je baby. In het begin beweegt je baby vanuit reflexen. Dit zijn bewegingen die vanuit de hersenen gemaakt worden, dus nog zonder intentie. Die reflexbewegingen worden langzaam minder, zodat er meer en meer ruimte komt voor gericht en doelbewust bewegen. Die omschakeling gaat niet altijd even gemakkelijk. Reflexen zijn ook verschillend sterk. En als ze sterk zijn heeft je kind echt hulp nodig bij het verminderen ervan. De bewegingen, die je bij je baby maakt, worden heel voelend gemaakt gericht op wat je baby toegeeft en je vermijdt in het bewegen dat je baby gaat tegen spannen. Door dit luisterend bewegen komt in de hersenen een proces op gang van regulering van de spierspanning. En dat is precies wat je wilt, dat je baby de regeling van de spierspanning kan ervaren en vertrouwen. Van daaruit kan het actief en bewust bewegen veel lichter zijn en zonder de restanten van de reflexen als tegenwerkende krachten. Dit is het tweede fundament van ‘Baby’s BREIN in beweging’ en ook dit heeft weer een spanningsregulerende werking.

Child'Space Utrecht faviconCommunicatie

De C is van Communicatie. Communicatie door te praten, lachen en zingen met je baby, oog in oog, dus dichtbij. Een baby leert te voelen of het veilig is door naar de mimiek in het gezicht te kijken. Daarom is het belangrijk om expressievol te praten tegen je baby, dus met een beetje overdreven gezichtsuitdrukking. Tegelijk is ook de toonhoogte en de melodie van belang. Een beetje hogere toon en vooral melodieus en zangerig praten vergroot dat gevoel van veiligheid. Als je bewust zo in contact bent met je baby merk je ook dat je betrokkenheid groeit, alsof je met elke contact meer van je kind gaat houden. Dat is een belangrijk onderdeel van de hechting tussen jou en je kind. Hechting is een belangrijke basis voor de emotionele ontwikkeling.
Maar de communicatie is het veel meer dan wat we gebruikelijk als communiceren zien. Omdat je baby nog geen taal tot haar/zijn beschikking heeft, zal het juist ook reageren op de niet uitgesproken dingen, je nonverbale taal. Het zit in alle handelingen die je baby noodgedwongen moet ondergaan, zoals oppakken uit de wieg of box, de luier verschonen of het afdrogen en aankleden na het badje. Onze handen maken contact op een bepaalde manier die je baby begrijpt als boodschappen. Hoe wil je dat je baby je ervaart? Wat wil je aan je baby overbrengen?

Het Baby-ABC is gebaseerd op de 3 pijlers die de child’space methode toepast in de lessen van ‘Baby’s BREIN in beweging’. Heb je hier vragen over? Heb je ervaringen die je wilt delen? Heb je aanvullingen? Deel het in het commentaarvak hierna. Dan hebben andere ouders er ook wat aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.