Het Baby-ABC

Child'Space groeplessen

Het Baby-ABC gaat over de basiselementen van de lessen ‘Baby’s BREIN in beweging’. Die hebben toevallig die letters, maar het gaat ook over de eerste taal die je met je kind spreekt in de tijd, waarin je kind nog niet met taal kan vertellen wat het nodig heeft, dus het Baby-ABC.

baby in diepe rust vlak na de geboorteChild'Space Utrecht faviconAanraken

De A is van Aanraken en het geven van een dagelijkse portie sensorische informatie. Dit is het bewust contact maken met de huidcellen waar alle gevoelszenuwen liggen. Elke baby is zeer gevoelig in deze sensoren en met name in de tastsensoren. De huid komt embryonaal uit hetzelfde deel als waar je hersenen uit ontstaan. Het is een groot en actief communicatiegebied naar de hersenen toe, wat daarmee ook helpt de hersencellen in hun functies en onderlinge verbindingen te ontwikkelen. Dit systeem wordt al geactiveerd door de prikkels van kleding en door het contact met de onderlaag waar hij op ligt.
Om echt een beeld van zichzelf te maken is het belangrijk om ook de dieper gelegen sensoren te stimuleren. Dat zijn de sensoren in spieren en banden, vooral rond de gewrichten. Het eerste fundament van ‘Baby’s BREIN in beweging’ zijn dan ook diepe druk en kloppen uit de massage technieken op een heel speciale manier.

Child'Space Utrecht faviconBewegen

De B is van Bewegen en Bewegingen maken met je baby. In het begin beweegt je baby vanuit reflexen. Die moeten langzaam minder worden, zodat er meer en meer ruimte komt voor gericht en doelbewust bewegen. Die omschakeling gaat niet altijd even gemakkelijk. Reflexen zijn ook verschillend sterk. En als ze sterk zijn heeft je kind echt hulp nodig bij het verminderen van de reflexen. Die bewegingen met je baby worden heel voelend gemaakt gericht op wat je baby toegeeft en je vermijdt in het bewegen dat je baby gaat tegen spannen. Door dit luisterend bewegen komt in de hersenen een proces op gang van regulering van de spierspanning. En dat is precies wat je wilt, dat je baby de regeling van de spierspanning kan ervaren en vertrouwen. Van daaruit kan het actief en bewust bewegen veel lichter zijn en zonder de restanten van de reflexen als tegenwerkende krachten.

Child'Space Utrecht faviconCommunicatie

De C is van Communicatie. Communicatie door te praten, lachen en zingen met je baby oog in oog, dus dichtbij. Maar eigenlijk is het veel meer dan wat we gebruikelijk als communiceren zien. Het zit ook in de regelmatige handelingen die nodig zijn, zoals de luier verschonen. Onze handen maken contact op een bepaalde manier en dat is ook communicatie met je kind. Hoe wil je dat je baby je ervaart? Hierin kun je keuzes maken.
Bijvoorbeeld: als je wilt dat je baby voelt dat je van hem houdt. Als je heel veel van je baby houdt is dat niet wat je steeds maar voelt. Soms ben je uitgeput van al weer een nacht niet kunnen doorslapen of heb je zorgen.
Wat is het moment dat je dat houden van erg sterk voelt of gevoeld hebt?
Roep dat beeld in je op voor je je baby oppakt. Richt je een paar seconden naar binnen zodat je kunt voelen waar die liefde in je lichaam zit en geef het alle ruimte er te mogen zijn. En dan pas ga je je (huilende) baby oppakken en verschonen en alle andere verzorgende taken doen die nodig zijn. Misschien doe je dit al van nature. Misschien is het iets wat je jezelf moet leren. Dat betekent dat het in het begin meer tijd vraagt dan een paar seconden, maar dat je met enige oefening steeds beter en sneller bij dat gevoel kunt komen. Je kunt dan beter ook tussendoor oefenen als je kind je niet roept, zodat je het sneller kunt toepassen als je baby bijvoorbeeld honger heeft. Tegelijk kun je dan met geruststellende zangerige toon tegen je baby praten.
En je zult merken dat je baby erop reageert. Hij zal antwoorden door in een beter humeur te zijn. Dat is ook communicatie.

Het Baby-ABC is gebaseerd op de 3 pijlers die de child’space methode toepast in de lessen van ‘Baby’s BREIN in beweging’. Heb je hier vragen over? Heb je ervaringen die je wilt delen? Heb je aanvullingen? Deel het in het commentaarvak hierna. Dan hebben andere ouders er ook wat aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *