Om je baby in de ontwikkeling te ondersteunen en/of stimuleren is het belangrijk meer te weten hoe die ontwikkeling werkt. Child’Space lessen ‘Baby’s BREIN in beweging’ zijn daar speciaal voor ontworpen. Je ‘Baby’s brein in beweging’ is afgeleid van de acroniem BREIN. Elke letter staat voor een element wat in de babybewegingslessen wordt gebruikt.
BREIN staat voor:
- Bewegen
- Ritme in klank, zang, tellen en ‘tappen’
- Empathie en andere stimulerende Emoties
- Integratie van alle sensoren en zintuigen
- Nieuwsgierigheid
Dat is niet zomaar bedacht. De verbinding tussen activiteit en de ontwikkeling van je baby’s hersenen is voor mij de belangrijkste sleutel voor de werkzaamheid van de Child’Space Methode en de babylessen Baby’s brein in beweging. Al deze punten stimuleren je baby’s hersenen ofwel je baby’s brein.
Je baby wordt geboren met heel veel zenuwcellen in de hersenen. Al in de baarmoeder wordt een begin gemaakt om die zenuwcellen een functie te geven en vervolgens verbindingen te maken tussen de verschillende hersencellen. Dat gebeurt door de bewegingen die je kind maakt, ook in wisselwerking met de baarmoederwand, waar ze tegen aan komt en waardoor ze zichzelf leert voelen. De bewegingen die jij maakt traint alvast het evenwichtsorgaan en alle andere zintuigen ontwikkelen zich ook steeds meer. Zo hoort je kind al de geluiden om haar heen vanaf 6 maanden. Ze ligt als het ware in een bad van alle geluiden om haar heen. Het is een geluidservaring van de geluiden van jouw darmen, hartslag, het bloed dat door jouw aderen ruist en de geluiden van buiten die op gedempte wijze naar binnen sijpelen, zoals jouw stem en andere stemmen die regelmatig dichtbij te horen zijn zoals haar vader.
Als je baby geboren wordt is dat proces nog lang niet klaar. De zintuigen moeten door het gebruik verder ontwikkelen. Het bewegen moet zich aanpassen aan het zwaartekrachtsveld.
In het vruchtwater werd je kind juist eerder gewichtsloos door het water om zich heen. Nu voelt het een constante druk op en om zich waardoor ze opnieuw moet leren bewegen. Dat gebeurt voor een deel vanuit de reflectoire bewegingen die je baby na de geboorte maakt, dat zijn de bewegingen die de hersenen automatisch maken. Daarnaast wordt dat ook gestimuleerd door de ervaringen die je baby heeft, door alle verzorgingshandelingen bijvoorbeeld en andere vormen van interactie met jou of met andere verzorgers.
De laatste jaren wordt steeds duidelijker hoe kinderen leren. Hun ontwikkeling op motorisch, sociaal, emotioneel en intellectueel gebied gaat hand in hand. De bewegingsontwikkeling is de basis voor al die verschillende ontwikkelingsgebieden. Daardoor kun je de ontwikkeling van jouw kindje het makkelijkst volgen door te kijken naar de bewegingen die het maakt. Een goede ontwikkeling kun je bijvoorbeeld zien aan het feit dat je kindje steeds meer varieert in haar spelen. In de lessen van ‘Baby’s brein in beweging’ gaan we daarop in en leer je daarnaar te kijken en signalen te interpreteren. En krijg je ideeën aangereikt door de spelletjes die we doen. Tegelijk leer jij wat je kunt doen als je kind niet zo vanzelf ontwikkelt. Bijvoorbeeld als je kind gefrustreerd raakt omdat iets niet lukt. Of als je kind weigert om op de buik te liggen, terwijl het toch zo goed voor haar is. Je kind vindt dan zelf zijn weg weer en ontwikkelt zich spontaan verder.
Een baby ontwikkelt zich heel vanzelfsprekend, alle gezonde kinderen zullen uiteindelijk gaan lopen. Ze leren op basis van hun ervaringen. Maar ervaringen kunnen positief en negatief zijn, waardoor je baby zich vloeiend ontwikkelt of met horten en stoten en zelfs stukken overslaat. Dat komt in het uiteindelijke resultaat, dat lopen, naar voren door bijvoorbeeld de mate van balans. Er zijn dus een aantal dingen belangrijk om te weten wat je beter niet en wat je vooral wel met je baby doet. In mijn e-boek kun je daarover heel veel tips lezen. Maar je kunt ook naar de wekelijkse bewegingsles met je baby komen. Of naar een kennismakingsles om eerst eens uit te proberen.
Als je vragen hebt of iets delen wilt over je kind, iets herkent of juist niet deel het dan in het commentaarveld hieronder.