In het eerste uur van zijn zelfstandige leven, dus als je kind net geboren is, is hij heel helder en zoekt contact. Het is het moment van kennismaking met jou en van jou met hem. Het is een magisch moment waarop de tijd stil lijkt te blijven staan. Je zit samen in een grote zeepbel waarin de wereld erbuiten niet van belang is. Dat is het moment waarop de binding met je kind verankerd wordt. Het is er bijna vanzelfsprekend als je baby nog niet geboren is. Het feit dat je kind in je buik zit, maakt het een stuk gemakkelijker om je ermee te verbinden.
De binding tussen jou en je baby is een belangrijke basis waarop je kind zijn emotionele ontwikkeling opbouwt. Het geeft een gevoel van veiligheid en zekerheid. En je kind zal er alles aan doen om die band warm te houden. Het wordt ook wel hechting genoemd. We onderscheiden veilig en onveilig gehecht. Dat hangt natuurlijk niet alleen af van dit cruciale moment. Maar het dringt slechts langzaam door tot onze bevallingscultuur hoe belangrijk dit deel van de start is. Dat betekent, dat verloskundigen en gynaecologen jullie die tijd en ruimte niet vanzelfsprekend geven. En dat je dit dus vooraf moet bespreken. Al vrij snel na de bevalling worden er allemaal handelingen verricht die prima ook uitgesteld kunnen worden tot jullie te moe zin om nog langer naar elkaar te kijken.
Alle handelingen noodzakelijk voor je baby, zoals navelstreng doorknippen, wassen, wegen, aankleden, kunnen net zo goed wat later verricht worden.
En alle handelingen nodig voor jou, zoals de nageboorte, kan ook best even wachten tot jij opgeladen door de oxytocine en uitgerust aan het staartje van de bevalling wilt gaan beginnen.
Ik kreeg die gelegenheid niet. Mijn kind werd in drie super heftige weeën geboren. Ik zeg vaak: mijn kind is gelanceerd. Ik was in shock door de heftigheid en de pijn, maar de vroedvrouw vond het absoluut noodzakelijk eerst verder te gaan met de bevalling: de moederkoek moest er nog uit. Waar mijn dochter toen was, weet ik niet meer. Ik denk wel, dat ik haar in de armen heb gehad, maar kan me geen details herinneren, omdat het misging bij de moederkoek. Die kwam er niet volledig uit. Daardoor moest ik halsoverkop naar het ziekenhuis en operatief verder worden geholpen. Ik had in die tijd geen “ruimte” om me met een kind bezig te houden. Ik verloor twee liter bloed en zakte langzaam weg.
Was het voor haar anders geweest als ik een uurtje tijd met haar had gekregen? Ik denk van wel. Ze heeft nooit dat frisse onderzoekende gehad wat je bij veilig gebonden kinderen ziet.
Was het voor mij anders geweest als ik dat goddelijke uurtje wel had mogen beleven? Ik weet zeker van wel. Ik zou voldoende hersteld zijn geweest om dat zaakje met die moederkoek aan te kunnen, denk ik. En misschien was hij er wel helemaal uitgekomen.
Hoe het ook is gegaan tijdens je bevalling, ervoor en erna, je kunt altijd extra werken aan die binding.
- Je kind welkom heten in de wereld, er een speciaal ritueel van maken.
- Je kind veel op je lijf dragen in een draagdoek. De beste wat mij betreft een elastische waar je je kindje liggend in kan dragen. Er zijn op YouTube vele filmpjes waar je kunt zien hoe je zo’n draagdoek gebruikt. Meestal dragen ze de baby rechtop, maar er zijn een paar voorbeelden waar ze liggend in de doek geplaatst worden. Bijvoorbeeld:
- Veel tegen je baby praten (en lachen en zingen) met je gezicht vlak bij het gezicht van je baby met een uitgesproken mimiek en veel melodie in je stem.
Wil je samen met je baby kennismaken met de child’space methode, kom dan vrijblijvend naar een kennismakingsles. Lees hier wanneer de volgende is.