6 tips om je baby meer gemak te geven om op de buik te liggen

In mijn vorige blog schreef ik over een 5-tal redenen om je kindje toch vooral zo vroeg mogelijk te laten wennen aan regelmatig op de buik liggen. Nu geef ik een aantal tips over hoe je je baby daarmee kunt helpen. Ook als je kindje het prima vindt om op de buik te liggen kun je deze tips gebruiken. Deze tips zijn eigenlijk voor iedere baby een stimulans voor de ontwikkeling.

  1. Zeg altijd in woorden wat je gaat doen en herhaal in woorden wat je doet tijdens het doen.
  1. Als je jouw baby van op de rug liggen naar op de buik liggen brengt, doe je dat altijd langzaam rollend over de onderlaag in plaats van optillen, omdraaien en in de nieuwe houding weer neerleggen. Dit doe je altijd, ook tijdens het aankleden en verschonen, dus via de zij naar de buik rollen. Bij een aankleedkussen is dat niet zo makkelijk, maar dan kun je tijdens het rollen ook een beetje schuiven.
    – Je helpt zo je baby te wennen aan dat de positie op de rug liggen verbonden is met de positie op de buik liggen via het rollen over de zij.
    – Je helpt zo je baby geleidelijk te wennen aan de verandering in plaats van plotseling te veranderen. Deze geleidelijkheid helpt je kindje in het evenwichtsorgaan en met de oriëntatie.
    – Je helpt zo ook via de sensorische prikkels door het contact met de vloer je kind een idee te laten krijgen van de mogelijkheid van omrollen.
    – Hoe langzamer je dit doet, hoe meer je kindje geleidelijk aan zal gaan mee werken.Baby in buiklig
  1. Als je baby op de buik ligt kun je met je vingers rechts en links langs de wervelkolom naar beneden strijken, vanaf de nek naar het bekken toe. Een beetje stevig in de spieren langs de wervelkolom drukken, zodat je de spieren stimuleert om actiever te worden. Daardoor zijn ze beter in staat het hoofdje op te tillen.
  1. Op het bekken drukken en het tegelijk een beetje naar de voeten omlaag bewegen, zodat je het bekken stabiliteit geeft. De spieren zijn daardoor beter in staat het hoofdje op te tillen, omdat het voelt als een vast punt bij het bekken. Anders gaat het bekken mogelijk tegelijk met het hoofd omhoog. Ook kun je hier tegelijk het bekken een beetje in die positie naar links en rechts bewegen.
  1. Als je tegenover je baby op de vloer gaat liggen op je buik, kun je je baby roepen en ertegen praten en lachen. Je maakt zo je kindje nieuwsgierig en het wil het contact beantwoorden en naar je kijken. Ook kun je daarbij met een rammelaar of een ander speeltje geluidmaken of tegen de vloer tikken, ed. om je kindje uit te nodigen naar je te kijken en het hoofd op te tillen.
  1. Als je kindje met deze ondersteunende en stimuleren handgrepen en tips nog steeds niet graag op de buik wil liggen, begin je de eerste tijd door van de rug naar de zij te rollen. Je kunt helpen het op de zij liggen te vergemakkelijken door achter je kindje te gaan zitten en je handen op het bekken en de ribben te leggen met een heel lichte druk. De handen helpen stabiliseren in het op de zij liggen en geven ook informatie en geruststelling: ‘ik ben hier voor je’. Dan ga je heel langzaam een klein beetje heen en weer rollen door je handen samen, dus tegelijk, van je af te bewegen en dan weer naar je toe. Zo rol je je baby een klein beetje richting de buik en dan weer richting de rug. Als je kindje heel gevoelig is, blijf je langer stil zitten en begin je met uiterst kleine, dus minimale bewegingen en rustig, een soort slow motion bewegen.
    Daarna kun je je baby een poosje op de zij laten liggen tot het zelf door rolt naar rug of buik door het evenwicht te verliezen.
    De volgende keer dat je weer beweegtijd inbouwt doe je de andere zij. En steeds na een aantal van dit soort speelruimtes afwisselend op de ene zij, dan weer op de andere zij, rol je je kind door naar de buik en kijk je of het deze positie al wat makkelijker kan aanvaarden. Zo niet, dan herhaal je deze bewegingen op de zij en het op de zij liggen nog wat langer. Hoofdzaak is dat je varieert met het op de rug liggen.

Ik hoop dat deze tips je een idee geven hoe je je kindje kunt helpen gemak te vinden in het op de buik liggen en daardoor de rugspieren kunnen versterken en het hoofd langzaam verder en verder omhoog komt, zodat ook de armen en schouders gaan meedoen. Dan wordt de buiklig je baby’s favoriete houding om in te spelen en een startpunt voor nieuwe bewegingen.

Elke maand heb ik een gratis kennismakingsles met de babylessen die ik geef. Je kunt hier de data vinden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.