Je krijgt vaak van verschillende kanten te horen dat je je baby niet op de buik mag leggen omdat dat de kans op wiegendood zou vergroten. Dat maakt je waarschijnlijk huiverig voor het op de buik leggen, waardoor je misschien minder gemotiveerd bent om dat te doen. Je baby kan ook duidelijke tekenen geven dat hij de buiklig niet fijn vindt zoals huilen of kreunen. Waardoor je motivatie nog sterker afneemt.
Een paar maanden later krijg je bij het consultatiebureau te horen dat je je baby te weinig op de buik laat spelen. Voor het opbouwen van de spieren van je kindje is op de buik liggen enorm van belang. Als je kind het niet van jongs af aan gewend is is het echt heel hard werken om je kindje de buiklig nog te laten accepteren en op de buik te leren spelen.
Ik wil je een aantal redenen geven om je te motiveren dat toch juist vanaf de geboorte dagelijks te doen. Uiteraard met jou ergens in de buurt zodat je altijd kunt reageren op wat je baby nodig heeft.
- Zwaartekracht
Als je baby op de wereld komt had het in de baarmoeder al heel wat kunsten geleerd. Buiten de baarmoeder wordt je baby door de zwaartekracht tegen de onderlaag gedrukt. Er is zo een nieuwe situatie waar je baby mee moet leren omgaan. Het vraagt meer spierkracht, maar ook een heel andere coördinatie in het bewegen. Op de rug liggend kan je kindje met de benen trappelen en met de armen zwaaien. Op de buik liggend kan het met behulp van reflexen het hoofd naar opzij draaien zodat de neus vrij is, al meteen beginnen met het hoofd een beetje op te tillen. Het trappelen van de benen maakt dat je kindje zich soms al meteen een beetje langs de vloer omhoog duwt of in ieder geval de knietjes onder het bekken trekt, zodat er een nieuwe relatie met de vloer ontstaat. Een veel meer beweeglijke.
- Spierconditie
Behalve de uitdaging voor de spieren met de druk van de zwaartekracht, is er ook nog het feit dat je kindje enorm hard in gewicht toeneemt. Spieren moeten aan hun conditie werken om dat bij te kunnen houden. Wij gaan daarvoor sporten. Je baby doet dat door al spelend, trappelend, liggend op de vloer te bewegen. Op de buik liggend zijn dat andere spieren dan op de rug liggend. Zo krijgt je kind voldoende variatie in wat het oefent.
- De ontwikkeling
De ontwikkeling naar zit, kruipen, staan en lopen begint op de buik liggend: het optillen van het hoofd, het rond kijken, het spelen met een speeltje, het opduwen op de handen, het voortdurend meer en meer spelen met het evenwicht in die steeds verder van de vloer komende positie en dan het ‘omvallen’ naar de rug.
Op de rug het hoofd optillen kan een kind pas als het al ruimschoots kan lopen. Op het consultatiebureau doen ze wel altijd een proefje door je kind aan de armen omhoog te laten komen vanuit de rug. Dat is echter om te zien hoe goed je kind zich ontwikkelt, dat is niet iets om thuis te herhalen, want het is niet de manier waarop baby’s leren te gaan zitten. Dat doen ze vanuit het liggen op de buik, het optillen van het hoofd, het opduwen op gestrekte armen, etc.
Het is echt niet zo gepiept. Het betekent heel veel oefenen. Dus in het begin is dat met veel moeite en heel weinig op en kan je baby het ook niet lang vol houden. De rug- en nekspieren worden langzaam door oefenen sterker. Maar ook wordt het hoofd steeds groter en zwaarder. Maar door het oefenen en de herhaling en het spel-element kan je baby het ook steeds langer vol houden en hoger op met het hoofd.
- Oriëntatie
Als je kind op de rug ligt is wat het ziet vooral direct voor zich en dichtbij. Dat is ook de reden waarom we iets om naar te kijken in de box hangen. Later gaat je kind ook naar rechts en links kijken en komt er meer bewegingsmogelijkheden in het op de rug liggen.
Op de buik liggend met het hoofd op komen de ogen ook steeds meer in de normale horizontale stand die we ook hebben als we zitten, staan of lopen. Hoe meer omhoog hoe meer je kind ook rond gaat kijken. Dit gaat gelijk op met de ontwikkeling van de ogen om verder weg te kunnen kijken. De oriëntatie van waar je baby is in de omgeving begint hier en het stimuleert de wens om ergens op af te willen gaan, bijvoorbeeld een speeltje wat net te ver ligt.
- Schedelvorm
Als je kind vooral op de rug slaapt en dan ook nog op de rug speelt, ontstaat er een afgeplat achterhoofd. Dat ontstaat minder als je je kind laat afwisselen met op de buik liggen en het daardoor steeds langer kan volhouden om op de buik te liggen.
Wennen aan het op de buik liggen
Als je het vanaf de eerste dag laat wennen elke wakkere periode een poosje op de buik te liggen, accepteert je kind het veel gemakkelijker dan als je er pas later mee begint. Het zal daardoor ook veel sneller het voordeel van deze positie gaan ervaren en langer en langer in deze houding liggen spelen. Zolang het nog niet zelf om kan rollen is het belangrijk dat jij je kindje terug rolt op de rug voor het te moe is, zodat voor je baby op de buik liggen een positieve ervaring blijft.
Mijn volgende blog zal ik vertellen wat je kunt doen om je kind, wat niet graag op de buik ligt, er toch aan te leren wennen.
Hieronder is ruimte om ervaringen te delen over hoe jij en jouw baby omgaan met op de buik liggen. Ook kun je vragen stellen over het op de buik liggen.
1 comments on “5 redenen waarom op de buik liggen zo belangrijk is voor je baby”
Het advies is om baby’s te slapen te leggen op de rug. Dat is een belangrijk veiligheidsadvies. Laat een baby nooit zonder overleg op de buik slapen.
Wakker op de buik leggen is juist wel door iedereen vanaf het begin aangeraden.